DHEA - wondermiddel voor anti-aging, stemming of afvallen?

Of het nu gaat om stress, gewichtsverlies of vitaal & jong blijven, een goede en evenwichtige levensstijl is een voorwaarde voor deze doelen die we eenieder wel wil nastreven. Suppletie kan hier in bijdragen, maar nooit in plaats van een gezonde manier van leven gesteld worden. Deze blog geeft kort weer wat DHEA is, wat het voor je kan doen en enkele links naar andere artikelen.

Wat is DHEA ? 

DHEA is een hormoon dat onder andere het afweersysteem ondersteunt, je geheugen kan verbeteren en overgewicht helpt te verminderen. Ook biedt DHEA het lichaam bescherming wanneer je stress ervaart. Voor deze taken is het belangrijk dat je DHEA niveau niet te laag is.

DHEA wordt, net als het zogenaamde stresshormoon cortisol aangemaakt in de bijnier.  Vanaf je 25e neemt de productie van DHEA in de bijnieren af, op je 65e resteert er nog maar 10 tot 20 procent van het hoogste peil van dit hormoon. DHEA wordt ook wel een ‘anti-aging hormoon’ genoemd, er wordt gesteld dat wanneer je de rest van je leven een hoog DHEA niveau weet vast te houden, je de conditie van je huid kunt verbeteren, makkelijker gewicht verliest en de hoeveelheid buikvet reduceert.

Stress en DHEA

Een belangrijke functie van DHEA is het bieden van bescherming wanneer je onder invloed van stress staat. Wanneer in een stressvolle situatie het lichaam cortisol aanmaakt, wordt tegelijkertijd ook het hormoon DHEA geproduceerd.  DHEA compenseert de negatieve effecten van cortisol, het is dus belangrijk dat deze twee stoffen goed met elkaar in evenwicht zijn. Bij stress maakt je lichaam meer cortisol aan om alert te blijven. Als gevolg hiervan neemt de aanmaak van DHEA ook toe om te voorkomen dat het cortisolniveau voor een langere periode hoog is. Wanneer er een langere periode veel cortisol wordt aangemaakt heeft dit een negatieve invloed op je spieren, hersenen en immuunsysteem.

Stressklachten nemen toe; je voelt je opgejaagd, snel geïrriteerd en onrustig. DHEA probeert dit proces te blokkeren. Het is belangrijk om te weten dat bij stressklachten, zoals een burn-out, vaak als eerste de productie van cortisol sterk afneemt doordat de bijnier uitgeput raakt. In een later stadium wordt ook het DHEA niet meer goed aangemaakt. In een nog later stadium daalt het testosteronniveua, omdat testosteron uit DHEA wordt gemaakt.

Te lang een verlaagd DHEA niveau

Wanneer je DHEA niveau te laag is kan dit, naast stress-gerelateerde klachten, zorgen voor geheugenproblemen en een verzwakt afweersysteem. Het kan er ook toe leiden dat je sneller aankomt of minder goed in staat bent gewicht te verliezen.
Links: 

 

https://www.pnas.org/content/97/8/4279.short#sec-4

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043276002006173


Laat een bericht achter